Haberler

Batı Trakya Türklerinin Kahraman Lideri Dr. Sadık Ahmet'i Rahmet ve Saygıyla Anıyoruz


       Dr. Sadık Ahmet Kimdir?

 

       7 Ocak 1947, Batı Trakya'da Gümülcine'ye bağlı Sirkeli Köyünde dünyaya gelen Sadık Ahmet, öğrencilik yıllarından itibaren Batı Trakya Türklerinin toplumsal sorunlarıyla içli dışlı yaşayıp, gasp edilen hakların geri alınması için mücadele etti. Adı ilk olarak 1985 yılında Batı Trakya Türklerinin adını ve yaşadığı sorunları uluslararası kamuoyuna göstermek amacıyla başlattığı imza kampanyasıyla duyurdu. Mücadelesinin ilk yıllarından itibaren birçok kez tutuklandı.

          Türklerin haklarıyla ilgili bildiri dağıttı, imza kampanyası başlattı ve en ilginci Türklere “Türk” dedi. İşte bu 'suçlardan' tutuklandı. Mücadelesine bir an olsun bile ara vermeden devam eden Sadık Ahmet, 1989 yılında Batı Türkleri arasından seçilen ilk “bağımsız” milletvekili oldu. Ancak kısa bir süre sonra milletvekilliği iptal edildi. Bir yıl sonra ikinci kez milletvekili oldu ancak bir ilki gerçekleştirerek Batı Türklerini temsil eden ilk siyasi partiyi kurdu: Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi (DEB) Atina yönetimi Sadık Ahmet liderliğinde Batı Trakya Türklerinin yükselişini durdurmak için tüm imkanlarını kullanıyordu. DEB, meclise giremedi ancak Sadık Ahmet hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmedi.

         Her zaman Batı Trakya Türkleri ve Türkiye’deki Türkler tarafından saygı duyuldu, liderliği tüm bölgeye yayıldı. Lozan Anlaşmasının 72. Yıldönümünde, 24 Temmuz 1995 tarihinde Sadık Ahmet birçok liderin başına geldiği gibi şüpheli bir trafik kazasından hayatını kaybetti.

 

                 ''Ben bir Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak bir suç ise, burada tekrar ediyorum. Ben bir Türk'üm ve öyle kalacağım. Bu mesajımla Batı Trakya azınlığına sesleniyorum ve Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum.Haklarımızı bir gün mutlaka alacağız...''         Dr.Sadık Ahmet

 

Allah rahmet eylesin,ruhu şad olsun.

 

 

İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Yönetim Kurulu Adına

Abdurrahim Nursoy

Genel Başkan

Genel Başkanın Mesajı


1985 yılında kamu yararına çalışan bir dernek olarak kurulan İZMİR BALKAN GÖÇMENLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (İZMİR BAL-GÖÇ) 38 yıllık bir geçmişe sahiptir. Dernek kurucularımızdan hayatta olmayanları minnetle anarken hala hayatta olanlara Allah’tan uzun ömürler diliyorum. Derneğimizin kuruluşunda yer alan, derneğin gelişmesine katkıda bulunan, bugünlere gelmesinde rol oynayan tüm Genel Başkanlarına, Yönetim Kurullarına ve üyelerimize minnetimizi bir kez daha ifade ediyor, derin şükranlarımızı sunuyorum.

İZMİR BAL-GÖÇ üyelerinin hepsi, aramızdaki en büyük göçmenin Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunun bilincindeler. Hepimiz biliyoruz ki, büyük, ulu Balkan göçmeni, bugün içinde yaşadığımız en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Vatansız kalmanın ne olduğunu bilen bizler, bir göçmen olarak ulu önder ATATÜRK’ÜN Anadolu’ya gelerek Milli Mücadele’yi başlattığını ve düşmanın dört bir tarafını sardığı Türk yurdu Anadolu’ya sahip çıktığını, Türklüğün vatanı ve Balkan Türklüğünün umudu olan anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olduğunu biliyoruz, O’nu kalbimizde yaşatıyoruz.

Misyonumuz çerçevesinde İZMİR BAL-GÖÇ, Balkanlardan anavatana göç etmiş ve Balkanlarda yaşamaya devam eden Türklerin ve Müslüman toplulukların birlik, beraberlik içinde yaşam standartlarının yükselmesi için çalışmaya, onların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmeye, Balkanlarda ata mirasına sahip çıkarak gelenek ve göreneklerin sürdürülmesi için faaliyet göstermeye devam edecektir.

BAL-GÖÇ olarak düzenleyeceğimiz çeşitli etkinliklerle yerel ve ulusal düzeyde toplumun sorunlarına yönelik çözümler üretmeye ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamaya devam edeceğiz. İZMİR BAL-GÖÇ’ün yeni Yönetim Kurulu kadrosuyla beraber Derneğimizin Balkanlarla bağlarını kuvvetlendireceğiz. Türkiye içerisinde kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği alanlarını tespit edip ortak çalışmaları arttıracağız. Gençlerin ve kadınların BAL-GÖÇ’ de faaliyet alanlarını genişleteceğiz, etkin rol almaları için çalışacağız. Yeni projelerle BAL-GÖÇ, İzmir merkezli Balkanlara yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer alacaktır. Gençlerin Derneğimizde daha etkin bir şekilde yer almasını sağlayarak topluma yararlı, Balkanları ve Anadolu’yu iyi tanıyan, bilgili, iyi bir vatandaş ve BAL-Göç’lü olarak yetişmelerine katkıda bulunacağız. Önceki dönemde Derneğimizin elde ettiği kazanımlara sahip çıkacağız ve onları geliştireceğiz.

Derneğimizdeki kurumsallaşma çalışmalarını hızlandıracağız. Üyelik kayıtları ile üyeler arası iletişim ve işbirliğinin kuvvetlenmesi için önemli adımlar atacağız. Sosyal tesisin inşaatı için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bütün üyelerimizin aileleri ve çocukları ile birlikte yararlanacağı sosyal tesisimizin inşaatını başlatacağız. Bu konuda üyelerimize katkıda bulunmalarının önem taşıdığını hatırlatmak isterim. Bugün her şeyden önce partiler üstü, BAL-GÖÇ kimliğini öne çıkarmış, “ben her şeyden önce bir BAL-Göç’lüyüm bilinci ile hareket eden ve birlik beraberlik içinde İzmir’de yaşayan bir BAL-GÖÇ topluluğunun oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Derneğimiz bu konuda gereken çalışmaları icra edecektir.

29 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen 17.Genel Kurulumuzda üyelerimizin şahsıma yüklediği bu onurlu görev  için teşekkür ediyorum.  Tüm üyelerimizi kucaklıyor, desteklerini bekliyoruz. İzmir’in en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan İZMİR BAL-GÖÇ’Ü geleceğe taşımak için bize verdiğiniz sorumluluğun farkında olarak güveninize laik olmaya çalışacağız.

Tüm üyelerimizi, BAL-GÖÇ’Ü geliştirmeye ve geleceğe taşımaya yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer almaya davet ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

15 Şubat 2023
Abdurrahim NURSOY
Genel Başkan

İzmir BAL-GÖÇ SOSYAL MEDYA