Haberler

Camiamızda İnfial Uyandıran Bir Sosyal Medya Paylaşımı Hakkında Yapılan Basın Açıklamasına Katıldık


Kocaeli’nin Başiskele ilçesi AKP yöneticisi Süleyman Özkaraslan’ın sosyal medya üzerinde Mustafa Gül isimli kişi tarafından paylaşılan  “1989 yılında gelen Bulgarları,1950'de gelen Selanik dönmelerini,100.000 kaçak Ermeni’yi Suriyeliler ile birlikte gönderelim. Var mısınız çomarlar ” ifadelerinin yer aldığı ibareyi alıntılaması büyük tepki topladı.

Skandal paylaşıma ilişkin Balkan Rumeli, Adalar ve Sivil Toplum Örgütleri Konak Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında birçok dernekten temsilci yer alırken Konak Belediye Başkanı CHP’li Abdül Batur da basın açıklamasında hazır bulundu.

 

İzmir Eski Baro Başkanı Aydın Özcan'ın okuduğu Balkan Göçmenlerinin Derneklerinin Basın Açıklaması;

 

AK Parti Başiskele yöneticisi Süleyman Özkaraslan’ın 10 Temmuz 2019 Çarşamba akşamı saat 22.00 sularında sosyal medya hesabından Mustafa Gül tarafından paylaşılan yazıyı retweetleyerek “1989 yılında gelen Bulgarları, 1950 de gelen Selanik dönmelerini, 100.000 kaçak Ermeni’yi Suriyeliler ile birlikte gönderelim.Var mısınız çomarlar ” şeklindeki paylaşımı Balkan camiasını derinden üzmüş ve yaralamıştır.

Söz konusu şahsın haddini bilmez tavrı ile Balkan Türklerini hiç tanımadığını gösteren yaklaşımı, tam anlamı ile tarih bilgisinden yoksun bir cehalet içerisinde olduğu görülmektedir.

Gerek Kurtuluş savaşında gerekse memleketin kuruluşunda memleketin her karışında Balkan Türklerinin büyük emeği geçmiştir ve bu emek yok sayılamaz.

Mühacirlere “Selanik Dönmeleri” şeklinde ve 1989’da Bulgaristan’dan göç eden soydaşlarımızı “Bulgarlar” diye ifade edilmesi ile ne kast edilmektedir ?

 

Selanik’i bu şekilde konu etmek, Kurtuluş savaşının Baş Kahramanı, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün doğduğu şehir Selanik’i hedef göstermekte ne anlama gelmektedir ?

 

1989'da Bulgaristan’dan göç etmiş soydaşlarımıza da “Bulgarlar” olarak bahsedilmesi gerçekten vahim bir durum değil midir ?

 

Bugüne kadar yetenekleri ve çalışkanlıklarıyla ön plana çıkmış, Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiş, Soykırımlara maruz kalmış, acıların her türlüsünü yaşamış Balkan Türkleri, Türkiye Cumhuriyetinin ayrılmaz bir parçası, gururlu ve şerefli mensuplarıdır.

 

Balkan Türkleri üzerinden, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ATATÜRK’e hakaret edilmesinin yanı sıra “Selanik dönmeleri” tabiri ile 1989 da Bulgar zulümden kaçıp gelen soydaşlarımıza kullanılan “Bulgarlar” hitabı , halkı kin ve düşmanlığa da sevk etmektedir.

Gerek Selanik’te mübadele yoluyla gelenler, gerekse 1989 da Bulgaristan’dan göç edenler olmak üzere tüm Balkan ve Rumeli camiasını derinden yaralamış ve üzmüştür.

AK Parti Başiskele ilçe yöneticisi Süleyman Özkaraaslan ve Mustafa Gül’ün sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımları şiddetle ve nefret ile kınıyoruz.

 

İlgililerce yapılan çeşitli açıklamalar bizleri çok tatmin etmemiştir. Bu nedenle,

AK Parti Başiskele ilçe yönetiminde sivil toplum ve halkla ilişkilerden sorumlu başkan yardımcılığı görevi yapan ve en amiyane tabir ile “cahil” olarak adlandırabiliceğimiz şahsın ivedilikle ilçe yöneticiliğinden alınması ve parti üyeliğinin sonlandırılmasını istiyoruz. Ayrıca tüm Balkan Türkleri camiasından özür dilemesini bekliyoruz.

 

Balkan Türkler’ine yapılan bu aşağılayıcı paylaşımlar ile ilgili hukuki haklarımız saklı kalmak üzere bu durumun Balkan dernekleri olarak takipçisi olacağımızı bildiririz.


Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.

 

Bildiriyi imzalayan dernek isim ve yöneticileri ise şu şekilde:

 

AYDIN ÖZCAN                                      Eski İzmir Baro Başkanı

ABDURRAHİM NURSOY                     BAL-GÖÇ Genel Başkanı

VAHAP SAVAŞAN                                  Balkan Göçmenleri Federasyonu    

SÜLEYMAN PEHLİVANOĞLU            Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu          

CEMAL ŞENEL                                       Bosna Sancak Derneği Eski Genel Başkanı

BİROL ÖZKARDEŞLER                         Gültepe Makedonya Göçmenleri                   

PROF. DR. MUSTAFA KAYMAKÇI       Rodos İstanköy ve 12 ada Türkleri Kültür ve Dayanışma er.

MEDAT ŞENAY                                        İzmir Makedonya Göçmenleri Derneği Başkanı                 

İLHAMİ YILDIZ                                       Makedonya Göçmenleri Kült. Ve Day Der.

ATIF SAKARYA                                        Bornova Selanikliler Kült. Ve Day. Der.          

GÜROL TÜRKMENTEPE                        İzmir Bakırçay Havzası Balkan Rumeli Göç.Der

MUSTAFA KURNAZ                                Batı Trakya Türkleri Day. Der. İzmir Şb.

ÖMER OK                                                  İzmir Sancak Rumeli Kült. Ve Day. Der.

ŞABAN YAPRAK                                      Makedonyalı Göçmenleri Birleştirme Kült.  Ve Day. Der.

EMİNE ÖZARSLAN                                  İzmir Çağdaş Balkan Kadınlar Derneği

ARSEV DÜŞENKALKAN                        İzmir Çağdaş Balkan Kadınlar Derneği

MEHMET SERBEST                                 İzmir Avrasya Türkleri Kült. Yard. Ve Day.  Der.            

MEHMET İŞLETİCİLER                          Uluslararası Balkan Türk İş Dünyası Derneği

ZAFER GÜZELKASAP                            İzmir Giritliler ve Mübadiller Der. Kurucu Bşk.

SUAT NEZİR                                             Türkiye Bosna Hersek Der. Fed. Eski

Yön.Kurulu Üyesi

BAHATTİN KILIÇ                                    İzmir Trakyalılar Kült. Ve Day. Der.

MURAT ÖZGÜVENÇ                              Menemen Balkan ve Rumeli Kült. Day. Der.

İZZET ATAN                                            Buca Rumeli Balkan Göçmenleri Kült. Ve Day. Der.

NİHAT YAĞBASAN                                BAL-GÖÇ Bornova Şubesi

MUSTAFA SERBEST                              ARAŞTIRMACI-ŞAİR-YAZAR

REMZİ AKYÜREK                                  Karşıyaka Makedonya Göç. Kült. Ve Day. Der.

KEMAL UZUNKAYA                              Ege Makedonya Göç. Kült. Ve Day. Der.

ALİ KARA                                                Selanik Türkleri ve Buca Yaylacıklılar Der.    

HAMDİ YENİDOĞAN                            MAK-GÖÇ Makedonya Göçmenleri

AYŞE KARADAN                                   Balkan Dernekleri Federasyonu Yön. Kur.Üyesi   

ÜLAY ŞENGÜL                                       İzmir Rumeli Kadınları Der. Bşk.      

ATIF SAKARYA                                      Bornova Selanikliler Der.  

SİBEL SOYKARLI                                  İzbaldef Denetleme Üyesi-Rumeli Kadınlar Der. Üyesi

OKTAY ERÇE                                         Bornova Selanikliler Der.                                 

MUZAFFER ANAR                                Bornova Selanikliler Der.

 

 

 

17 Temmuz 2019,Konak Meydanı


İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği

Genel Başkanın Mesajı


1985 yılında kamu yararına çalışan bir dernek olarak kurulan İZMİR BALKAN GÖÇMENLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (İZMİR BAL-GÖÇ) 38 yıllık bir geçmişe sahiptir. Dernek kurucularımızdan hayatta olmayanları minnetle anarken hala hayatta olanlara Allah’tan uzun ömürler diliyorum. Derneğimizin kuruluşunda yer alan, derneğin gelişmesine katkıda bulunan, bugünlere gelmesinde rol oynayan tüm Genel Başkanlarına, Yönetim Kurullarına ve üyelerimize minnetimizi bir kez daha ifade ediyor, derin şükranlarımızı sunuyorum.

İZMİR BAL-GÖÇ üyelerinin hepsi, aramızdaki en büyük göçmenin Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunun bilincindeler. Hepimiz biliyoruz ki, büyük, ulu Balkan göçmeni, bugün içinde yaşadığımız en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Vatansız kalmanın ne olduğunu bilen bizler, bir göçmen olarak ulu önder ATATÜRK’ÜN Anadolu’ya gelerek Milli Mücadele’yi başlattığını ve düşmanın dört bir tarafını sardığı Türk yurdu Anadolu’ya sahip çıktığını, Türklüğün vatanı ve Balkan Türklüğünün umudu olan anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olduğunu biliyoruz, O’nu kalbimizde yaşatıyoruz.

Misyonumuz çerçevesinde İZMİR BAL-GÖÇ, Balkanlardan anavatana göç etmiş ve Balkanlarda yaşamaya devam eden Türklerin ve Müslüman toplulukların birlik, beraberlik içinde yaşam standartlarının yükselmesi için çalışmaya, onların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmeye, Balkanlarda ata mirasına sahip çıkarak gelenek ve göreneklerin sürdürülmesi için faaliyet göstermeye devam edecektir.

BAL-GÖÇ olarak düzenleyeceğimiz çeşitli etkinliklerle yerel ve ulusal düzeyde toplumun sorunlarına yönelik çözümler üretmeye ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamaya devam edeceğiz. İZMİR BAL-GÖÇ’ün yeni Yönetim Kurulu kadrosuyla beraber Derneğimizin Balkanlarla bağlarını kuvvetlendireceğiz. Türkiye içerisinde kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği alanlarını tespit edip ortak çalışmaları arttıracağız. Gençlerin ve kadınların BAL-GÖÇ’ de faaliyet alanlarını genişleteceğiz, etkin rol almaları için çalışacağız. Yeni projelerle BAL-GÖÇ, İzmir merkezli Balkanlara yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer alacaktır. Gençlerin Derneğimizde daha etkin bir şekilde yer almasını sağlayarak topluma yararlı, Balkanları ve Anadolu’yu iyi tanıyan, bilgili, iyi bir vatandaş ve BAL-Göç’lü olarak yetişmelerine katkıda bulunacağız. Önceki dönemde Derneğimizin elde ettiği kazanımlara sahip çıkacağız ve onları geliştireceğiz.

Derneğimizdeki kurumsallaşma çalışmalarını hızlandıracağız. Üyelik kayıtları ile üyeler arası iletişim ve işbirliğinin kuvvetlenmesi için önemli adımlar atacağız. Sosyal tesisin inşaatı için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bütün üyelerimizin aileleri ve çocukları ile birlikte yararlanacağı sosyal tesisimizin inşaatını başlatacağız. Bu konuda üyelerimize katkıda bulunmalarının önem taşıdığını hatırlatmak isterim. Bugün her şeyden önce partiler üstü, BAL-GÖÇ kimliğini öne çıkarmış, “ben her şeyden önce bir BAL-Göç’lüyüm bilinci ile hareket eden ve birlik beraberlik içinde İzmir’de yaşayan bir BAL-GÖÇ topluluğunun oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Derneğimiz bu konuda gereken çalışmaları icra edecektir.

29 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen 17.Genel Kurulumuzda üyelerimizin şahsıma yüklediği bu onurlu görev  için teşekkür ediyorum.  Tüm üyelerimizi kucaklıyor, desteklerini bekliyoruz. İzmir’in en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan İZMİR BAL-GÖÇ’Ü geleceğe taşımak için bize verdiğiniz sorumluluğun farkında olarak güveninize laik olmaya çalışacağız.

Tüm üyelerimizi, BAL-GÖÇ’Ü geliştirmeye ve geleceğe taşımaya yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer almaya davet ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

15 Şubat 2023
Abdurrahim NURSOY
Genel Başkan

İzmir BAL-GÖÇ SOSYAL MEDYA