Haberler

Balkanlılar ile Elazığ Kültürü Buluşuyor Gecesine Katıldık


İzmir Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği “ Gönülden Gönüle, Sevgi ile El Ele “ Balkanlar ve Elazığ kültür ile buluşuyor, etkinliği kapsamında İzmir ilinde bulunan Elazığlılar ile Balkanlılar bir araya geldi. Elazığlılar ve Balkanlar bir araya gelerek muhteşem bir gece yaşadılar.

Sunuculuğu İkbal Kaya’nın yaptığı etkinlik, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Elazığ ve Balkan Kültürlerinin tarihi sunumu ile  başladı. 
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan proje yazılımcısı dernek genel sekreteri Sosyolog Gökhan İlhan, proje sunumunda Mevlana’nın,  ‘Göz Nereye bakar gönül oraya akar, gönül nereye akar ayak oraya koşar ‘ dizeleriyle başladı.  İlhan“ Emeği geçen atalarımıza, Elazığ’ımıza helal hoş olsun “ dedi.

UNESCO tarafından Kültür mirası listesinde olan Kürsübaşı geleneği, Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği, Başkan Yardımcısı Selami Kaymak ve üyelerden oluşan, Kürsübaşı ekibi, Harput Musikisi ve yöresel türküleri seslendirildi. Gecede Çayda Çıra ekibi ve Balkan forklor ekiplerinin, gösterileri ile türkülerine, davetlilerde eşlik etti.

Düzenlenen etkinliğe, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Konak Kaymakamı Mehmet Eriş, İzmir Bal-Göç Genel Başkanı Abdurrahim Nursoy, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Elazığ Kültür Müdürü, Ahmet Demirbağ,  İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karacanta  ve Yardımcısı Kaan Erge , Sivil Toplum Kuruluşları Genel Başkanı Halil Kocakabak, Elazığ Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Tavuş  ve 1200 kişilik davetli katıldı.

BİZİM AYRI GAYRIMIZ YOK

Gecede bir konuşma yapan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, “ Anadolu ve Rumeli bizim toprağımız. Bu kardeşlik evvelden ezele devam eden bir yolculuktur. Rabbim kıyamete kadar baki eylesin. Kimsenin bozmasına da müsaade etmesin diye dua ediyoruz. Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneğini düzenlemiş olduğu, ‘Gönülden Gönüle Sevgiyle El Ele Elazığlılar Balkanlarla buluşuyor’ etkinliği vesilesiyle siz değerli hemşerilerimle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Sivil toplum kuruluşları hemşerileri bir araya getirmek, yöreye ait kültürleri yaşatmak ve diğer kültürlerle ilişki kurmak gibi ,çeşitli projeler yürütüyor. Ama esas vazifeleri, toplumun değerlerine kayma değer katmaktır. Elazığlı hemşerilerimizin, kültürlerini Balkanlılara tanıtma etkinlik buluşması bence son derece güzel bir proje oldu. Biz hem Elazığ’da hem de Balkanlarda Kadim bir geleneğe sahibiz. Dolayısıyla geleneklerimizi bir araya getiren bu projeyi çok değerli buluyorum. Bizim ayrımız gayrımız yok. Biz bir bütünüz. Hiçbir kuvvet bizi birbirimizden ayıramaz. Bu tür etkinliklerde bunu dost ve düşmana gösterme açısından son derece önemli buluyorum” dedi.


BÖYLE BİR GECEDE OLMAKTAN DOLAYI MUTLUYUZ

ULUBALFED (Uluslararası Balkan Federasyonu) Başkanı Ekrem  Selimler ise yaptığı konuşmada; “ Uzun yıllar önce dedelerimizi misafir eden Elazığlı dostlarımızla uzun yıllar sonra tekrar böyle bir gecede misafir olmaktan son derece mutluyuz. Bu tür etkinliklerimiz devam ettireceğiz. Bu güzel günde burada bulunan bütün dostlarımıza ve bu projeyi hazırlayan Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Acar ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyoruz” dedi.

AYNI KÖYDE BERABER BÜYÜDÜK

Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Acar, “ Derneğimiz Kızılay’dan sonra 71 yıl önce İzmir’de kurulmuş en eski dernektir. Gurbette bulunan hemşerilerimize örf ve adetlerimizi yeni nesillere aktarmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Her yılın 23’ün de geleneksel hale gelen Peynirli ekmek günü haricinde bu tür etkinliğimizin yanında sosyal projeler yapmaya başladık.

1930 yıllarında 3 bin aileyi  Elazığ’a mübadele zamanında misafir ettik. Bizlerde Balkanlardan gelen vatandaşlarımızla beraber aynı köylerde  hep beraber büyüdük. Yıllar sonra zaten bir arada idik ama bu tür etkinliklerde bir araya gelmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

ELDERFED ( Ege Elazığlılar Federasyonu) Başkanı Nejat Ak, “ Bütün misafirlerime hoş geldiniz diyorum. İnşallah Elazığ’ımızın  kültür ve geleneklerinin yanında Balkan kültürünü de sizlerle  bu gün hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Gece Balkan Dernek Başkanlarına ve emeği geçenlere plaket verilmesi ile sona erdi.


Sıcak karşılama ve misafirperverliklerinden dolayı Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Acar ve Elazığlı dostlarımıza çok teşekkür ederiz.



İzmir Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği



Kaynak: https://gazeteyenigun.com.tr/balkan-ve-elaziglilar-salona-sigmadi/1812

Genel Başkanın Mesajı


1985 yılında kamu yararına çalışan bir dernek olarak kurulan İZMİR BALKAN GÖÇMENLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ (İZMİR BAL-GÖÇ) 38 yıllık bir geçmişe sahiptir. Dernek kurucularımızdan hayatta olmayanları minnetle anarken hala hayatta olanlara Allah’tan uzun ömürler diliyorum. Derneğimizin kuruluşunda yer alan, derneğin gelişmesine katkıda bulunan, bugünlere gelmesinde rol oynayan tüm Genel Başkanlarına, Yönetim Kurullarına ve üyelerimize minnetimizi bir kez daha ifade ediyor, derin şükranlarımızı sunuyorum.

İZMİR BAL-GÖÇ üyelerinin hepsi, aramızdaki en büyük göçmenin Mustafa Kemal ATATÜRK olduğunun bilincindeler. Hepimiz biliyoruz ki, büyük, ulu Balkan göçmeni, bugün içinde yaşadığımız en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Vatansız kalmanın ne olduğunu bilen bizler, bir göçmen olarak ulu önder ATATÜRK’ÜN Anadolu’ya gelerek Milli Mücadele’yi başlattığını ve düşmanın dört bir tarafını sardığı Türk yurdu Anadolu’ya sahip çıktığını, Türklüğün vatanı ve Balkan Türklüğünün umudu olan anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş olduğunu biliyoruz, O’nu kalbimizde yaşatıyoruz.

Misyonumuz çerçevesinde İZMİR BAL-GÖÇ, Balkanlardan anavatana göç etmiş ve Balkanlarda yaşamaya devam eden Türklerin ve Müslüman toplulukların birlik, beraberlik içinde yaşam standartlarının yükselmesi için çalışmaya, onların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda karşılaştıkları sorunlara çözümler üretmeye, Balkanlarda ata mirasına sahip çıkarak gelenek ve göreneklerin sürdürülmesi için faaliyet göstermeye devam edecektir.

BAL-GÖÇ olarak düzenleyeceğimiz çeşitli etkinliklerle yerel ve ulusal düzeyde toplumun sorunlarına yönelik çözümler üretmeye ve toplumsal gelişmeye katkı sağlamaya devam edeceğiz. İZMİR BAL-GÖÇ’ün yeni Yönetim Kurulu kadrosuyla beraber Derneğimizin Balkanlarla bağlarını kuvvetlendireceğiz. Türkiye içerisinde kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği alanlarını tespit edip ortak çalışmaları arttıracağız. Gençlerin ve kadınların BAL-GÖÇ’ de faaliyet alanlarını genişleteceğiz, etkin rol almaları için çalışacağız. Yeni projelerle BAL-GÖÇ, İzmir merkezli Balkanlara yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer alacaktır. Gençlerin Derneğimizde daha etkin bir şekilde yer almasını sağlayarak topluma yararlı, Balkanları ve Anadolu’yu iyi tanıyan, bilgili, iyi bir vatandaş ve BAL-Göç’lü olarak yetişmelerine katkıda bulunacağız. Önceki dönemde Derneğimizin elde ettiği kazanımlara sahip çıkacağız ve onları geliştireceğiz.

Derneğimizdeki kurumsallaşma çalışmalarını hızlandıracağız. Üyelik kayıtları ile üyeler arası iletişim ve işbirliğinin kuvvetlenmesi için önemli adımlar atacağız. Sosyal tesisin inşaatı için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bütün üyelerimizin aileleri ve çocukları ile birlikte yararlanacağı sosyal tesisimizin inşaatını başlatacağız. Bu konuda üyelerimize katkıda bulunmalarının önem taşıdığını hatırlatmak isterim. Bugün her şeyden önce partiler üstü, BAL-GÖÇ kimliğini öne çıkarmış, “ben her şeyden önce bir BAL-Göç’lüyüm bilinci ile hareket eden ve birlik beraberlik içinde İzmir’de yaşayan bir BAL-GÖÇ topluluğunun oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Derneğimiz bu konuda gereken çalışmaları icra edecektir.

29 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşen 17.Genel Kurulumuzda üyelerimizin şahsıma yüklediği bu onurlu görev  için teşekkür ediyorum.  Tüm üyelerimizi kucaklıyor, desteklerini bekliyoruz. İzmir’in en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olan İZMİR BAL-GÖÇ’Ü geleceğe taşımak için bize verdiğiniz sorumluluğun farkında olarak güveninize laik olmaya çalışacağız.

Tüm üyelerimizi, BAL-GÖÇ’Ü geliştirmeye ve geleceğe taşımaya yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer almaya davet ediyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

15 Şubat 2023
Abdurrahim NURSOY
Genel Başkan

İzmir BAL-GÖÇ SOSYAL MEDYA